FANDOM


Tilbage til Vegetarisme-portalen

Vegetarisme er når man ikke spiser kød, fjerkræ, fisk eller skaldyr. Det kan på mange måder betragtes som en livsstil, siden det kan have direkte indflydelse på ens hverdag.

En person som "udøver" vegetarisme kaldes en vegetar.

Vegetarisme har flere "underkategorier", men fælles for dem alle er, at man ikke spiser kød af nogen art. Disse underkategorier kan ses således:

Mad der spises af forskellige slags vegetarer
Vegetartype Kød (inkl. fisk) Æg Mælkeprodukter Honning
Lakto-ovo vegetar
Nej
JaJaJa
Lakto-vegetar
Nej
NejJaJa
Ovo-vegetar
Nej
JaNejJa
Veganer
Nej
NejNejNej

Udover disse eksisterer også følgende typer, som ofte associeres med vegetarer:

Type Beskrivelse
Frugtar Må spise frugt, nødder, frø og andre plantedele, som kan høstes uden at skade planten
Rå veganer Som almindelige veganere, men opvarmer kun maden til omkring 42 °C. for at undgå at forringe råvaren
Freeganer Nægter at købe mad, og finder i stedet føde fra vilde planter, containere eller andre steder i "det fri". Freeganisme er ikke en undertype af vegetarisme, da nogle freeganere spiser kød, æg eller mælkeprodukter
Pescetar Spiser ikke kød eller fjerkræ, men spiser dog fisk og/eller skaldyr. Pescetarer betragtes af mange ikke som egentlige vegetarer
Pollotar Spiser ikke kød, fisk eller skaldyr, men spiser dog en eller flere former for fjerkræ. Pollotarer betragtes generelt ikke som vegetarer
Flexitar En "fleksibel vegetar" dvs. en person som generelt spiser vegetarisk, men godt kan gøre undtagelser og spise kød nu og da. Flexitarer betragtes generelt ikke som vegetarer.
Makrobiotiker Har generelle "retningslinier" for hvordan man bør spise. Fuldkort og grønsager er de centrale bestanddele, men suppe, bønner, nødder og fisk indgår også ofte. En makrobiotiker er ikke en vegetar, da en vegetar ikke spiser fisk.

Generelt set er lakto-ovo vegetarisme den mest udbredte form for vegetarisme. Dette kan måske skyldes historier om at veganisme kan skabe mangelsygdomme, mangel på protein osv.